Privatbudget

– en fordel for dig med personligt ejet firma

Som virksomhedsejer er det en fordel at kende til tilstanden af sin private økonomi, inden du starter op.

Hvis du driver et personligt ejet firma, så vil det være en stor fordel for dig at lægge et privatbudget. Ved at opstille et privatbudget ved siden af firmaets driftsbudget, likviditetsbudget og etableringsbudget får du dannet dig et godt overblik over virksomhedens første drifts år. På den måde kan du hurtigt danne et indtryk, om du er nødt til at spare på privatforbruget for at give din nystartede virksomhed en god start på tilværelsen. Jo bedre du kender din privatøkonomi i detaljerne, jo større overblik har du over, hvilke midler din virksomhed har brug for.

Hvad er et privatbudget?

Et privatbudget er en oversigt over dine indtægter og udgifter. Indtægterne i privatbudgettet vil være de penge, der hver måned går ind på din bankkonto. Udgifterne vil derimod være de penge, der enten hver måned, hvert kvartal eller hvert år skal trækkes fra din konto.

Indtægterne i dit privatbudget vil for eksempel være din løn, børnepenge, feriepenge eller restskat. Hvis du er studerende, kan det også være i form af SU eller boligstøtte. Det er naturligvis vigtigt, at du trækker skatten fra, inden du taster beløbene ind i dit budget, således at det udelukkende er de indtægter, som du får indbetalt på din bankkonto, der kommer til at stå i budgettet.

Du skal selvfølgelig også notere de faste udgifter i budgettet. De faste udgifter vil tage form af f.eks. husleje og aconto, forsikringer, internet, telefonregning og andre faste abonnementer. For at få det store overblik er det altså afgørende, at du noterer alle udgifter – både dem på månedsbasis, i kvartalet og på årsbasis.

Hvorfor lægge et privatbudget?

Måske undrer du dig over, hvorfor det er vigtigt at lægge et privatbudget for at drive en virksomhed. Men du må ikke undervurdere, hvor vigtigt det er at have styr på økonomien. Driver du en personejet virksomhed, så vil der være en rød tråd mellem din privatøkonomi og dit firmas økonomi. Du er nødt til at have styr på din private økonomi, før du har overblikket over dit firmas.

Hvis du har en partner, vil det være en fordel at opbygge et fælles budget, således at du har forventningerne på plads om, hvor mange indtægter og udgifter i har tilsammen i husholdningen. Kender du jeres udgifter for hver måned, vil du nemlig nemmere kunne overskue, hvor stort et beløb du skal trække ud af firmaet som løn hver måned, for at jeres fælles privatøkonomi kan hænge sammen.

Eksempel på et privatbudget

Med følgende budgetskema kan du få en fornemmelse af, hvordan du kan opstille dit privatbudget:

Sådan lægger du et privatbudget

Du kan nemt lægge et privatbudget, og det kræver blot, at du følger de syv trin.

Trin 1: Download vores budgetskema

Du starter med at downloade vores budgetskema i afsnittet ovenfor. Her kan du nemt indtaste indtægter og udgifter. Budgetskemaet hjælper dig med at skabe et hurtigt overblik over din økonomi.

Trin 2: Indtast dine indtægter

Nu er det tid til at komme i gang. Du starter med at indtaste alle dine faste indtægter. Bemærk, at det både skal være faste indtægter, der kommer hver måned, hvert kvartal og hvert år. Der vil typisk være færre indtægtsposter end udgiftsposter, så det skulle være nemt og hurtigt at danne sig et overblik.

Trin 3: Smid de faste udgiftsposter ind i skemaet

Når du har indtastet de faste indtægter, så er det tid til at indtaster samtlige af dine faste udgifter. Efter du har indtastet de faste udgiftsposter, har du nu overblik over dine indtægter og udgifter.

Trin 4: Find dit rådighedsbeløb

Når du har overblikket over dine faste indtægter og udgifter, så kan du trække beløbene fra hinanden. På den måde finder du frem til, hvad du har af rådighedsbeløb. Det vil sige, hvor mange penge du har til rådighed, når dine faste udgifter er blevet betalt.

Trin 5: Indtast udgifter, der varierer

Efter at have fundet rådighedsbeløbet er det nemmere at justere de udgifter, der varierer i dit budget. De variable udgifter kan være madpenge, penge til at købe tøj eller lignende.

Trin 6: Husk opsparingen

Til sidst er det vigtigt, at du tager højde for at indtaste en udgiftspost til opsparing. På den måde vil du have en sikkerhed for, at du har penge til gode, hvis der skulle komme en uventet faktura eller regning.